loading
 • Eβροφάρμα

  Είμαστε περήφανοι για τους δεσμούς μας με την ύπαιθρο και τις αξίες μας. Στόχος μας σας προσφέρουμε ανώτερα προιόντα γάλακτος που καλύπτουν τις ανάγκες σας και κερδίζουν την εμπιστοσύνη σας.

  Μάθετε περισσότερα
 • H στρατηγική μας

  Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τα προιόντα μας. Φροντίζουμε για αυτό από πολύ νωρίς, από την διατροφή των αγελάδων μας. Μόνο ετσι ήμαστε σίγουροι.

  Μάθετε περισσότερα
 • Οι άνθρωποί μας

  Στόχος μας να προσελκύσουμε και να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους ανθρώπους. Με γνώσεις, ικανότητες και σεβασμό στις αξίες μας και στα προιόντα μας.

  Μάθετε περισσότερα
 • Αειφόρος ανάπτυξη

  Από το χωράφι έως το ποτήρι σας, και ξανά στο χωράφι. Σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας μεριμνούμε και συμμετέχουμε δραστικά.

  Μάθετε περισσότερα
Νέα - Εκδηλώσεις

18
Δεκ
Alta Genetics Spotlight, Evrofarma. Campus dairy farm

Είναι τιμή μας το γεγονός ότι η Alta Genetics, η μεγαλύτερη εταιρία γενετικής παγκοσμίως, παρουσίασε την φάρμα μας σε όλους τους κτηνοτρόφους και συνεργάτες της.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην φιλοσοφία της φάρμας μας "Respect the cows" που γίνεται πράξη με συνθήκες ευζωίας, διατροφή χωρίς σόγια, και προληπτικά πρωτόκολλα υγείας που τελικά επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις ποιοτικού γάλακτος, την πρώτη υλη για τα προιόντα μας.

 

Για να δείτε το αφιέρωμα πατήστε εδώ,

 

Alta Advantage Spotlight: Evrofarma, Campus Dairy Farm

Αριθμός αρμεγομένων   αγελάδων : 900 (1050 συνολικά αγελάδες)
Απόδοση γάλακτος: 11.600 kg ανά αγελάδα ετησίως
Αρμεκτήριο: GEA, περιστροφικό 28 θέσεων
Pregnancy Rate: 22%
Voluntary Waiting Period: 50 ημέρες
Έκταση χωραφιών: 300 στρέμματα
Καλλιέργειες: Διπλοκαλλιέργεια, σιτάρι και καλαμπόκι για ενσύρωση
Αριθμός εργαζομένων: 24
Γενετικό πλάνο: 60% Παραγωγή | 40% Υγεία | 0% Διάπλαση

 

Η Campus η φάρμα της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, είναι οικογενειακή επιχείρηση και λειτουργεί με herd manager τον  Παύλο Παπαζηλάκη, γεωπόνο, και farm manager τον Παναγιώτη Παπαζηλάκη, μηχανολόγο μηχανικό.

Η Campus συνεργάζεται εδώ και επτά χρόνια με την ALTA GENETICS για την γενετική του κοπαδιού, και με τον Ran Solomon, διατροφολόγο από Ισραήλ για την σύνθεση των σιτηρεσίων. Κατά την περίοδο αυτή, η Campus έχει αυξήσει το παραγωγικό της κοπάδι από 120 σε 900 αγελάδες,  διπλασιάζοντας ταυτόχρονα την απόδοση γάλακτος ανά ζώο,  και τους αναπαραγωγικούς της δείκτες!

Όλα αυτά τα  χρόνια και  κατά τη διάρκεια της επέκτασης της φάρμας , οι άνθρωποι της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ  δημιουργήσαν  ισχυρές συνεργασίες  με εξιδεικευμένους επιστήμονες του χώρου  με σκοπό να παράξουν γάλα με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο Παναγιώτης, παρακολούθησε  ένα από τα πενθήμερα σχολεία Alta U το 2016 στο Wisconsin στις ΗΠΑ, προκειμένου να βελτιώσει το management της φάρμας και των ανθρώπων.

 Για την Campus, η ποιότητα του γάλακτος έχει υψηλή προτεραιότητα, αφού όλο το παραγόμενο γάλα, επεξεργάζεται στο δικό τους εργοστάσιο την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, όπου εκεί παράγουν “Authentic Greek Yogurt”, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα, από Ελληνικό γάλα. Ο αριθμός σωματικών κυττάρων στο γάλα (που είναι δείκτης υγείας του μαστού) είναι σταθερά κάτω από 165.000 ανά ml, αρκετά κάτω από το όριο της ΕΕ και τον ελληνικό μέσο όρο.

            Η εντυπωσιακή απόδοση γάλακτος του κοπαδιού, προέρχεται από αγελάδες που δεν διατρέφονται με σόγια, πράγμα που διαφοροποιεί το Greek yogurt που παράγει η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ.

Στην Campus, λειτουργεί ένα cluster 14 νέων κτηνοτρόφων (σύγχρονη μορφή συνεργατισμού) στους οποίους ανήκει το 20% των ζώων της φάρμας, και τα οποία απολαμβάνουν την ίδια διαχείριση και πρωτόκολλά με τα ζώα της Campus.

Στην φάρμα απασχολούνται 24 νεαροί εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τα γύρω χωριά.

Οι ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται έχουν τελειοποιηθεί με συμβουλές ειδικών, όπως του διατροφολόγου  και από τους ανθρώπους της  Alta Genetics. Αυτήν την στιγμή ο τρόπος λειτουργείας και διαχείρισης της φάρμας διασφαλίζει παραγωγή γάλακτος άνω των 11.500 kg ανά αγελάδα στην γαλακτική περίοδο 305 ημερών , σε συνδυασμό με 22% pregnancy rate .

Ένα εντατικό πρόγραμμα διαχείρισης και διατροφής των μοσχαριών και των μοσχίδων στη συνέχεια, έχει ως αποτέλεσμα οι μοσχίδες να γεννάν πρώτη φορά σε ηλικία 23,5 μηνών, πολύ καλύτερα από τον ελληνικό μέσο όρο.

Στην Campus, σέβονται τις αγελάδες τους, και για αυτό έχουν αποφασίσει να κάνουν ότι καλύτερο για αυτές ώστε να διαβιούν σε συνθήκες ευζωίας. Μεγάλο μέρος της παραγωγικής και αναπαραγωγικής επιτυχίας που έχει το κοπάδι οφείλεται στα άνετα κτήρια που ζούνε οι αγελάδες. Τα κτήρια των αγελάδων είναι compost barn και στοχεύουν στο να παρέχουν μέγιστη άνεση για αυτές.

Το heat stress είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Για την καταπολέμηση των παρενεργειών αυτής της πρόκλησης, η CAMPUS  δροσίζει τις αγελάδες της έξι φορές την ημέρα, τρεις φορές κατά την διάρκεια των αρμεγμάτων, και άλλες τρεις φορές ενδιάμεσα των αρμεγμάτων σε ξεχωριστό cooling yard.

Για τη γενετική βελτίωση  και την αναπαραγωγή, η CAMPUS έχει επιλέξει να συνεργαστεί με την Alta. Έχουν θέσει τον δικό τους γενετικό στόχο  με 60% έμφαση στην παραγωγή, 40% για την υγεία και 0% για τη διάπλαση.

Θέλουν να έχουν αγελάδες με υψηλή γαλακτοπαραγωγή, χωρίς προβλήματα υγείας ,  και με μεγάλη διάρκεια ζωής, έτσι  έδωσαν έμφαση  στην παραγωγική ζωή (PL) και την γονιμότητα των θυγατέρων (DPR) ώστε να  δημιουργήσουν  ένα πιο υγειές  και πιο γόνιμο κοπάδι.

Για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αναπαραγωγή , η CAMPUS εφαρμόζει πρωτόκολλο  PRE-Synch σε όλες τις αγελάδες. Οι σπερματεγχύσεις στα ζώα που βρίσκονται σε οίστρο μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις 50 ημέρες, που είναι η περίοδος αναμονής. Τυχόν αγελάδες δεν δείχνουν  οίστρο μετά την λήξη του Pre Sync συνεχίζουν σε Ov-Sync 10 ημερών και τελικά  γονιμοποιούνται στις  72 ημέρες μετά τον τοκετό.

 

Η CAMPUS χρησιμοποιεί  100% genomic  ταύρους  τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να εξασφαλίσει  πιο ταχεία γενετική βελτίωση του κοπαδιού της. Αναφέρουν ότι νιώθουν ασφαλείς  με αυτό το σχέδιο, επειδή υπάρχουν ήδη πολλοί genomic ταύροι  που τώρα έχουν μετρημένες θυγατέρες με αποδεδειγμένα πολύ καλά  αποτελέσματά.

 Η CAMPUS συνεργάστηκε  μαζί με τον Σταύρο Αυγερινό  κτηνίατρο της Kego Agri που είναι και οι αντιπρόσωποι της  Alta,  όπως επίσης και με τον διεθνή διευθυντή πωλήσεων, Coen Van Rosmeulen  για να ορίσουν τους δικούς τους γενετικούς στόχους  πριν από έξι χρόνια. Χρησιμοποιούν το δικό τους προσαρμοσμένο γενετικό στόχο που είναι 60% παραγωγή - 40% για την υγεία - 0% προκειμένου να επιλεχθούν οι ταύροι που θα χρησιμοποιηθούν. Η Alta παρέχει επίσης και το πρόγραμμα συζεύξεων (Alta mate) χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από τις  γενεαλογικές πληροφορίες κάθε ζώου ( pedigree information ) καθώς και την αξιολόγηση του σωματότυπου ώστε   να βελτιωθεί η γενετική και η διαμόρφωση του ζώου. Οι προτάσεις συζεύξεων (Αlta mate) ενημερώνονται κάθε τέσσερις μήνες, έπειτα από κάθε αξιολόγηση των ταύρων.

Σε όλες τις μοσχίδες  τους, χρησιμοποιούν σεξαρισμένους ταύρους  τις πρώτες δυο σπερματεγχύσεις και σε όσες χρειαστεί στη συνέχεια κανονικά σπέρματα με ταύρους που έχουν ευκολία τοκετού

Σύμφωνα με τον Παύλο και τον Παναγιώτη,  η Alta ήταν σε συνεργασία μαζί τους για την  παροχή τεχνογνωσίας,  νέες πληροφορίες για πρωτόκολλα αναπαραγωγής, και  για να βοηθήσει  και να βελτιώσει τους αναπαραγωγικούς δείκτες, και εκτιμούν την πρόσβασή τους στους ειδικούς  της Alta.

 

 

“ Η Alta είναι ο συνεργάτης μας, όχι μόνο για τη γενετική βελτίωση , αλλά και για την βελτίωση της  αναπαραγωγής. Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας, μας έδωσε την τεχνογνωσία για να μείνουν οι  αγελάδες μας έγκυες , να τις διαχειριστούμε σωστά ώστε να έχουν ευκολότερους τοκετούς . Έχουμε  συνεργασία με τον Coen και την Anneke Talsma, και έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικοινωνούμε  με τους ειδικούς της Alta, όπως τον  Dennis Dynneson για τη διαχείριση αρμέγματος και τον Lorin Grams  που έχει επισκεφτεί την φάρμα μας για συμβουλές διαχείρισης.”

 Παύλος και  Παναγιώτης Παπαζηλάκης